lördag, januari 14, 2012

Elina läser, 2012

Vid årsskiftet var det många av mina vänner och bekanta som redovisade hur många böcker de läst under det gångna året. Då blev jag nyfiken på hur många böcker jag själv konsumerar under ett år och bestämde mig för att börja räkna. Den första boken i år lästes inatt, i brist på sömn.

Bittrare än döden, Camilla Grebe Åsa Träff

Uppdatering 
Jaha. Caroline vill ha recensioner också. Det känns ju väldigt ambitiöst men någon liten rad kan jag kanske försöka få ner.

Det här är alltså andra boken av systrarna Camilla och Åsa. Den första, Någon sorts frid, har jag inte läst. Det kan nog vara vettigt att läsa dem i ordning för det skrivs en hel del om saker som har hänt i del ett.

Huvudpersonen är psykoterapeuten Siri vilket är lite rolig omväxling till alla poliser, journalister, advokater och läkare som brukar ha huvudrollerna i deckare. I den här boken leder Siri en självhjälpsgrupp för våldsutsatta kvinnor tillsammans med sin kollega och bästa vän Aina. Vi får ta del av deltagarnas historier och även möta ett par som går i terapi hos Siri. Boken handlar också mycket om Siris relation till vännen Aina, till pojkvännen och om hennes problem med alkohol. Det känns som att författarna har försökt klämma in lite väl många personer och lite väl många problem i en och samma bok. Lite pk känns det också med bland annat en kvinnlig huvudperson som är rädd för att binda sig, en homosexuell man och ett par som lever i ett polyamoröst förhållande. Det blir lite för mycket. Men det är inte bara relationsproblem och lull utan författarna hinner med både tre mord och en kidnappning. Själva intrigen är riktigt bra med flera otippade vändningar.

Läsvärd? Ja. Jag kommer absolut att läsa de andra två delarna också när jag kommer över dem.


1 kommentar:

Tigerblomma sa...

Det vore himla roligt ifall du orkade skriva en liten recension också. :-)