tisdag, januari 05, 2010

En ängel, och lite medvind

Med hjälp av Google hittade jag en mottagning specialiserad på det jag tror är orsaken till att magen värker. Mottagningen ligger i Uppsala och är den enda i landet. Jag bestämde mig för att ringa dit men det blev aldrig av. Rädslan för att mötas av nonchalans, misstro och avvisande var större än hoppet om att få hjälp. Min myckna erfarenhet av svensk sjukvård har lämnat sår. Jag undviker så långt det går att be om hjälp.

Veckorna har gått. Efter puffar från diverse håll tog jag idag ett djupt andetag och ringde mottagningen. Jag fick prata med en ängel. Hon ställde frågor och lyssnade på mina svar, utan att avbryta. Hon bemödade sig om att det blev korrekt när hon antecknade mina uppgifter. Hon var närvarande i samtalet och gav mig inte känslan av att vara besvärlig och ta upp hennes viktiga tid. Hon lovade att genast skicka en kallelse till mig och informerade mig om uppskattad väntetid. Hon bad mig skicka journalkopior från de två operationer jag gjort, så att de kan läsa på lite innan mitt besök. Hon tipsade mig om en bra patientförrening. Två gånger uppmanade hon mig att ringa igen om jag har några frågor.

När vi avslutat samtalet satt jag en lång stund med luren i handen och tårar i ögonen. Det var så skönt att slippa kämpa och för att bli lyssnad på. Så skönt att bli bemött som en människa. Och dessutom, inget remisskrav! Jag får komma dit utan omvägar!

Äntligen lite medvind.

10 kommentarer:

S sa...

Åh Elina! Det känns bra att läsa detta, att du äntligen hittat en vettig människa/mottagning som kanske kan hjälpa dig!

Kram!

Myran sa...

Hurra så bra! Hoppas du får komma dit snart och att det kan hjälpa dig! *kram*

jenny sa...

Och jag får tårar i ögonen av att läsa om det. Har liknande erfarenhetssår och liknande benägenhet till "självbevarelsedrift" - fast som i slutänden drabbar en själv... Änglar finns, tydligen. Och jag är sååå glad att du fick möta en idag!

Hoppas att medvinden håller i sig!

Sofia sa...

ÅH så skönt för dig, hoppas ni du får all tänkbar hjälp så du slipper ha så ont. Kram

Cicci/Trollmor sa...

Åh så skönt för dej! Sitter här med tårar i ögonen. Känner igen mej i det du skriver att man inte vill ringa, för man inte vet hur man blir bemött. Hånad, misstrodd. Skönt att höra att änglar finns! Må de kunna hjälpa dej! *kram*

Muffin sa...

Så skönt. Det är ju för bedrövligt att du ska vara så glad bara för att någon lyssnat på dig, det borde vara självklart. Håller alla tummar för att medvinden ska hålla i sig.

Zimla/Julia sa...

Vad härligt att läsa! Många kramar

Hegu sa...

Jag hoppas sååå att du ska få hjälp för dina besvär så att du ska kunna bli bra igen!!

Kram
Helen

Camillis sa...

Vad härligt att möta en sådan person! BRA att du ringde! Håller både tummar och tår att de kan hjälpa dig. Kram kram!

Laila sa...

Så skönt när man väl tar mod till sig och dessutom får lön för mödan. Måtte du få all hjälp du kan få nu gumman! Tänker på dig